EUROPEAN PROGRAMMES

HCEU_logo_blueonwhite

erasmuslogo

 

“HealthCareEurope” (HCEU)

Τίτλος έργου:

‘Fostering transparency and recognition of prior learning within geographical mobility of professionals in the healthcare sector’

 

Το πρόγραμμα με τίτλο: ‘Ισχυροποιώντας την διαφάνεια και την αναγνώριση της πρότερης γνώσης στα πλαίσια της γεωγραφικής κινητικότητας επαγγελματιών στον τομέα της υγείας’, και ακρώνυμο HCEU είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ Strategic Partnership for vocational education and training.

To πρόγραμμα ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2015 και λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Συντονιστής του προγράμματος είναι η DEKRA Akademie GmbH Γερμανίας και οι εταίροι του έργου είναι:

 • DEKRA Akademie GmbH, Γερμανία
 • Verein für internationale Jugendarbeit, Γερμανία
 • Technische Universität Dresden, Γερμανία
 • 3s research laboratory, Αυστρία
 • DEKRA Akademie ΕΠΕ, Ελλάδα
 • TEI Αθήνας, Ελλάδα
 • DEKRA Akademie Kft., Ουγγαρία
 • Interpersonnel Polska z o.o., Πολωνία
 • Jagiellonian University, Πολωνία
 • Polish Nurses Association, Πολωνία
 • School of Nursing at Soochow University, Κίνα (συνδεδεμένος εταίρος)

Ο κλάδος της υγείας πάσχει από περιφερειακές αναντιστοιχίες μεταξύ των δεξιοτήτων και των ειδικοτήτων του προσωπικού σε όλη την Ευρώπη. Η κινητικότητα των επαγγελματιών υγείας, που επιθυμούν να εργασθούν στο εξωτερικό απαιτεί το ξεπέρασμα αυτών των δυσκολιών και κλειδί για την μετακίνηση τους στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι η αναγνώριση των προσόντων στον τομέα της υγείας πέρα από σύνορα. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “HealthCareEurope” (HCEU) αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αποσκοπεί στην δημιουργία εργαλείων που θα υποστηρίζουν την αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής στο πεδίο της φροντίδας ηλικιωμένων και της νοσηλευτικής σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως. Τα εργαλεία αυτά θα απλοποιήσουν την διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων σπουδών, αλλά και την εμπειρική πρότερη γνώση των επαγγελματιών. Έτσι θα βοηθηθούν αλλοδαποί εργαζόμενοι στα επαγγέλματα αυτά να κινούνται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας με την αναγνώριση των προσόντων τους.

Βασικά παραδοτέα του έργου είναι:

 • Προχωρημένες matrices ανάπτυξης ικανοτήτων
 • Οδηγίες πρακτικής εφαρμογής των ικανοτήτων
 • Εργαλεία και κατευθύνσεις για την χρήση των οργάνων του HCEU στις διαδικασίες αναγνώρισης προσόντων
 • Εργαλεία και κατευθύνσεις για την μεταφορά της προσέγγισης των matrices σε άλλες χώρες
 • Αποτελέσματα προχωρημένης έρευνας πάνω στα όργανα του HCEU και την εφαρμογή τους στην διαδικασία αναγνώρισης προσόντων

Τα παραδοτέα του HCEU βασίζονται στην προσέγγιση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και σε ισχύοντα ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως το ECVET και το ESCO. Χρησιμοποιούν την καλά μελετημένη και πολυβραβευμένη προσέγγιση VQTS σαν κοινή βάση για σύγκριση και διακρατική αναγνώριση. Το πρόγραμμα HCEU χρησιμοποιεί την προσέγγιση της VQTS matrix στο πλαίσιο της σύγκρισης και αναγνώρισης προσόντων στον τομέα της υγείας. Δημιουργεί ένα πλήρες σύστημα από matrices, εργαλεία, όργανα, σχεδιαγράμματα και περιγραφές μαθημάτων, που είναι απαραίτητα για να εφαρμοστεί πρακτικά η προσέγγιση VQTS στην διασυνοριακή κινητικότητα των εργαζομένων υγείας. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται ένα αντικειμενικό και μεταφέρσιμο σύνολο εργαλείων με ισχύ σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο, την μέθοδο και τα αποτελέσματα του προγράμματος δίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του:

http://www.project-hceu.eu

 

erasmuslogo

H DEKRA Akademie ΕΠΕ υλοποιεί ως συντονιστής εταίρος το έργο Dual Training Mobility, με το ακρώνυμο Du.Tra.m. Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι οι DEKRA Akademie GmbH από την Γερμανία και η Placements Praktikum (UK) Ltd.

Λίγα λόγια για τους εταίρους του έργου:

 • Η DEKRA Akademie GmbH δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης ανθρώπινων πόρων σε θέματα ποιότητας, ασφάλειας, logistics, τεχνολογίας, περιβάλλοντος και πολλά άλλα, καθώς και στο χώρο της πιστοποίησης ατόμων. Εκπαιδεύει και πιστοποιεί ένα ευρύτατο φάσμα επαγγελματικών ειδικεύσεων από χειριστές αγροτικών μηχανημάτων μέχρι τους διαιτητές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Γερμανίας.
 • HPlacementsPraktikum (UK) Ltd εξειδικεύεται στη διαχείριση ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με σκοπό την κινητικότητα εργαζομένων και μαθητευομένων σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Τα τελευταία 23 χρόνια έχει τοποθετήσει σε θέσεις πρακτικής εργασίας περίπου 1.500 άτομα ανά την Ευρώπη, στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού, IT, του λιανικού εμπορίου και της χονδρικής και των κατασκευών.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και η μεταφορά στην Ελλάδα και στην Ελληνική Επαγγελματική Κατάρτιση του μοντέλου της «Διττής Εκπαίδευσης» που ακολουθείται στην Γερμανία και την Αγγλία με επιτυχία. Το έργο αναπτύσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας της τουριστικής σχολής επαγγελματικής εκπαίδευσης που υλοποιείται στον Άλιμο και το Ηράκλειο Κρήτης.

 • Τριάντα εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν την εμπειρία μια νέας ευρωπαϊκής διάστασης στην καθημερινή πρακτική του επαγγέλματος που σπουδάζουν και θα βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Παράλληλα θα γνωρίσουν τις ξεχωριστές ανάγκες και τον τρόπο επικοινωνίας ενός διαφορετικού κοινωνικο-πολιτισμικού περιβάλλοντος, με τοποθετήσεις στην Στουτγάρδη και το Μπέρμινγχαμ, που θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια της επαγγελματικής τους ζωής μέσω της ενασχόλησης με τα τουριστικά επαγγέλματα.
 • Είκοσι καθηγητές διάφορων ειδικοτήτων θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να ακολουθήσουν ειδική επιμόρφωση που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους πορεία. Μέσα από τη συμμετοχή των καθηγητών στο πρόγραμμα μετακίνησης, θα έρθουν σε επαφή με άλλους διδάσκοντες και θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την εφαρμογή της Διττής Εκπαίδευσης έχοντας έτσι την ευκαιρία να αντιληφθούν τις ανάγκες αυτού του είδους εκπαίδευσης αλλά και της διαμόρφωσης αυτού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το έργο ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2016. Η υλοποίηση του γίνεται με χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+, υπό τη δράση: «Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού ΕΕΚ».